Klik ok? TQ so much !

Tuesday, May 10, 2011

Better panggil Chibi,daripada Doodle



Assalamualaikum..owhh siapa kenal di atas nihh? dialahh MARUKO-CHAN! 
ehemmm..okehh :) ejekli aku tiba-tiba terpukul ,terterajang,tertembak,tersepak dan macam-macam la 'ter' nya pasal penggunaan doodle dlm Blog ni hehe. 

Hari tuh,aku tanya adik aku.

"Kecik,ko taw lukisan kecik-kecik 2?yang comel tuh bah" , aku tanya adik aku.

"Tahu..chibi kan? macam chibi-maruko tuhh.."

Perbualan aku d teruskan dengan menceritakan dekat adik aku yg kalau dekat blog ni namanya doodle kena panggil. Then adik aku kerut-kerut dahi..doodle??? 

"kenapa doodle? patut chibi kalau yg comel-comel tuh.Selalu nampak d katun"

Sebelum tuh aku mo cakap pasal CHIBI dulu.Yahh..chibi iaitu kalau omputih kata small child.Kecik-kecik sizenya gitu~ Mcm Chibi Maruko-chan =D ( layan gak anime ni,ahaaaii^^)

Ciri-ciri chibi-
  • comel
  • kaki pendek
  • kecil
  • comel-comel
  • comel-comel-comel
Hihii..yang penting comel la bah n berkaki pendek la Photobucket



Kalau aku tgok dekat Blog ni,semua ehhh tak semua~segelintir panggil DOODLE. Owhh apa ya doodle ituh? Dodol ka? owhh tidak..

menurut Cambridge Dictionary

Doodle is-----

to draw pictures or patterns while thinking about
 something else or when you are bored


Pada pandangan aku lah kan,doodle adalah benda yg korang lukis-lukis/sketch-sketch atas kertas or mana-mana lah yg sewaktu ngannya ( yg boleh contengla ) waktu tengah-tengah blurrPhotobucket gitu,waktu lecturer or cikgu korang mengajar dekat depan kelas,korang bosan ,apa yg cikgu sampaikan x masuk kepala..n tiba-tiba terconteng-conteng plak buku latihan yg patutnya kamurang guna untuk hantar kejap lagi dekat cikgu tuh.Photobucket

Kadang-kadang doodle nih bagi aku lah,kita lukis tanpa kita sedar.tgok2 ja kat kertas..da ada benda tuh,HAHA.

Doodle juga melambangkan apa benda yg kita pikir-pikirkan.

Doodle bole jadi macam-macam. Bole jadi doodle nama,doodle bentuk Hearts,binatang,orang lidi,Anime,faces,doodle comel,contengan pen yg kusut-kusut mcm cakar ayam tuh,bentuk bersegi and ayat-ayat pun bole jugak panggil doodle.Hantam sajalah~ asal benda tuh ko conteng-conteng dan akhirnya terhasillah sesuatu yg best n kadang-kadang nampak smart biar pun sbnarnya tidak smart.Bole lah d panggil doodle.

Semua oranggg boleh wat doodle ^__^ 
jadi x perlu la sedih ka apa kalau x dapat buat doodle 2,sbb doodle yg 
korang cakap itu Chibi sebenarnya

*boleh jadi doodles jugak,asalkan kamurang conteng-conteng gitu..(contenggg-contengg lagi)
Pensel,Pen Hitam,Pen Merah,Pen Biru u marah I lebiu boleh d gunakan untuk mendoodles^..^


 Cuba belek buku kamurang(korang) dekat bag or rak buku tuh. Ada doodle x?
If ada lah contengan-contengan tuh.Ohh doodles la tuh. =) 

Dari pembacaan aku,bila kita lukis doodle Faces ia melambangkan diri kita yg kita maw,contohh kalau lukis faces 2 cantik2 maka korang ingin jadi bgitu.HAHA. kalau aku,aku slalu lukis yg kurus-kurus..sbb aku maw jadi begitu.(pengakuan) kyahaha =D

Kalau pengalaman aku.Aku selalu jugak men-doodle dekat kelas nih.Siap dalam buku teks lagi.Paling femes.Buku teks sejarah!!Haha..teringat kawanku ini, bapa dia yg mengajar.hehe.bukan x bagus.bagus ba,cuma mmg aq mmg x bole la masuk sejarah ni.Aku x taw kenapa jugak ngan kepala ni x bole trima sejarah 2.Jadi waktu cikgu Sejarah menerangkan d  depan,aku kadang-kadang conteng buku teks tuh.Huhh! Lupa diri sekejap yg buku i2 hak-milik-kerajaan =..=' kadang-kadang siap pakai pen lagi~

* ini salah 1 Doodle kawan aku,Rhona.
Aku memang suka curik-berkebenaran doodle kawan-kawan aku d kelas dulu..
sbb dorang slalu doodle katun-katun.Kyahaha ^^

sometimes,Chibi juga doodle.Hee




Suatu hari entah form berapa,kedapatan oleh cikgu tu..hihi Photobucket dia suruh padamm..pada mulanya agak malas ya Photobucket.Tapi kena lah padam.Bukannya buku aq kan? Muka-muka orang yg bersejarah tuh kadang-kadang jadi mangsa.Yang lelaki di tambah bulu mata n rambut di panjang2kan guna pensel. Di sebabkan buku teks sekolah kerajaan turun temurun mcm nenek moyang,jadi kadang-kadang nampak la doodle ex senior yg lama.paling hebat gambar GOKU.Tahniah kepada yg melukisnya sebab aku tergelak-gelak la tengok lukisan ko,then terikut-ikut untuk men-doodle jugak d buku teks! jangan amalan yaa adik-adik Photobucket

Hmnn..jadi dapat tangkap apa itu doodle? hehee..


Pada pandangan aku, yg kamurang(korang) lukis-lukis comel-comel Photobucket tuh,kakinya pendek2 plus dengan mukanya yg comel-lote gitu,yg kiranya pada pandanganku d lukis dengan teliti (teliti kn?) dan mcam-macam lagi,yg penting comel! owhh aku rasa patut panggil CHIBI la.Siapa bersetuju angkat tangan?? Aku rasa Maruko-Chan pun setuju gak..heee sedang dia yg rupa sebijik mcm yg di panggil 'doodle' tue Chibi jugak kena panggil.heee 

So jom la panggil Chibi,ehh memang patut panggil Chibi sejak dari awal lagi =)


p/s:masing-masing ada pendapat sendiri.Better panggil Chibi la dari Doodle.Hehe Photobucket


Chibi korang semua Comel-comel taw! weee  Photobucket i like~

k bai.

23 orang komen sini:

miss ryrinn _ angin said...

pasni nak gune nickname CHIBI laa . haha


PERTARUHKAN SATU ENTRY MENARIK DAN MENANG HADIAH UTAMA RM100 DENGAN MUDAH SAMBIL GOYANG GOYANG KAKI.TUNGGU APA LAGI ? JOM

THE LEKAT LEKIT STORY said...

takde bakat langsung dlm seni ni.. kekekeke

dayang said...

kira, lukis la muka aku d kertas time ko boring..hehe

Cheritera Chenta said...

chenta chibi bukan doodlle.mcm mana lah tu?hikhik

chenta fail blam bab seni nih.hikhik

MiSzy DiaN said...

kalau yg tulis nama bf tu plak, doodle kaa?? heheh ya laa tulis nama bf kt buku teks kan.. hahahaaa

kira kekuri said...
This comment has been removed by the author.
kira kekuri said...

@miss ryrinn _ anginahaa.comel apa nama Chibi 2 :D insyaAllah,kalau ada kelapangan join :)

kira kekuri said...

@THE LEKAT LEKIT STORYkalao try,ada la tuh kak ,yg penting azam~ :D

kira kekuri said...

@dayangbuli bahh dyg~haha..tapi ko emel dlu muka ko bnyak2 ama aku =p

kira kekuri said...

@Cheritera Chentaaq lak jadi bingung~ehee,gni...chibi yg comel2 tuh bole gak jadi doodle.ehee

kira kekuri said...

@MiSzy DiaNahaa~ itu lagilah Dian,tuh tandanya bosan2,pastu teringat bf nun jauh d sana ;p

Amanda Sasha said...

ndak kira! mau doodle jgk.. hahaha japp. apa beza doodle ma chibi? klu chibi kaki pendek,jd doodle kaki pnjg laaa?? kekekekeh =DD

admin said...

doodle? poodle? noodle? google?

nong said...

hoho...aku salah sorang yang bersekutu ngan ko kira..ak pun kadang2 kalau kut kursus, memang jarang la nda memancing ikan2 di udara ni.. mesti ada jak kena conteng2..kadang2 2 jam ceramah, dalam 2 jam tu, ada la kali 20 doodle s kena buat..haha

CIK TOM said...

chibi ker doodle?pening2...heee

kira kekuri said...

@Amanda Sashahaha doodle ni contengan2 bah manda~ ok Chibi ni yg orang slalu lukis tuh,yang ketot2 comel2 tuuu..
mcm d blog ni slalu,pada aku,patut panggil Chibi,sbb doodle mmbwa maksud lain lagi..but sometimes,orang bolehh mendoodle chibi..erkk..apa aku ckp ni?hahaaaa

kira kekuri said...

@Amanda Sasha ohh doodle pun bole jadi kaki panjang bah.mcm aku wat d kelas tuh.kyahaha :D

kira kekuri said...

@admin paddle pop~?

kira kekuri said...

@nongwuisehh,ngam Zila~ mari kita bersekytu.aku lagi lah Zila..dulu lagi d kelas Tun Said,cikgu mastar nampak lukisan aku.trus dia suru padamm.haha..cikgu hamzah pun pernah nampak lukisan aku.dia suru jugak padam.sabo je la..yg berabisan au lukis2 conteng sana tuh,mmg paya lahh maw padam~bosan kn,jadi mendoodle la~kyahaa =dd

kira kekuri said...

@CIK TOM kalau Cik Tom tnya sy,,pasti sya jawab chibi~hehee..patutnya Chibi yg dorang kata2 doodle 2..heee

Azroy Kassim said...

Baa~ CAK!!

Meja skolah roy penuh dgn doodle.

nong said...

haha..paling manang ko taw kira..hehe..ak ingat lagi tu..kehulu hilir la ko ngan rhona tu mbawa fail..dalam tu chibi jak suma..haha

samizul.net said...

Kalau gabung dua2, jadilah Chibidle, miahaha