Klik ok? TQ so much !

Saturday, June 30, 2012

Jom Masak | Sambal Udang Kering Biasa-Biasa Sahaja

bismillah.


Nama resepi : sambal udang kering biasa-biasa sahaja eh
#kesan tengok Masterchef Selebriti, aku dah pandai bagi nama pelik-pelik macam
Angah dan Azwan Ali


Assalamualaikum! hello~ Hari nih aku nak kongsikan resepi simple yang aku baru masak pada waktu maghrib tadi *ewahh simple lah sangat kan*. Bapa aku yang bersemangat betul nak makan sambal nih.  Siap beli bahan-bahan lagi. Jadi aku pun buatkan lah. 。◕‿◕。


  1. Bawang Bombay. Boleh juga guna bawang besar. Kuantiti? Ikut suka.
  2. Udang kering. Disebabkan aku masak dalam kuantiti yang banyak, udang kering yang aku guna adalah 1 paket.
  3. Cili. Ikut suka, kalau tak suka tak payah pakai cili. Kalau nak juga simpan cili. Simpanlah ikut suka hati. Cili jenis apa-apa pun boleh. Janji pedas! 
  4. Garam secukup rasa.  (◕‿◕)

Okey, mula-mula bawang bombay tuh hiris-hiris lah yah. Udang kering pulak jangan lupa basuh. Kalau rajin, tumbuk guna lesung batu *bersenamlah sikitt ;p *. Tak rajin, tak payah tumbuk pun..it's okey! :D Cili tuh pulak. Tumbuk guna lesung batu / blender. Mana-mana lah. Aku cuma guna lesung batu. *cara tradisional*

Then, panas kan kuali. Letak minyak, bila minyak sudah panas, letakkan bawang yang telah dihiris tadi. Kacau-kacau hingga bawang lembut. Lepas tuh masukkan udang kering dan cili yang telah ditumbuk tadi. Kacau lagi hingga kelihatan lembik bawang-bawang tuh. Lepas tuh, letakkan garam/ perasa secukupnya. Garam tak payahlah banyak sangat sebab udang kering dah sedia masin.  Lastly, masukkan dalam bekas. Siap!  #jangan lupa makan bersama nasi C:

Ahaaa~ simple jak kan sebab tumis-tumis masuk dalam kuali jak. Bab yang tak simple tuh bila hiris bawang bombay dengan tumbuk cili tuh. Mula-mula hiris menangis-nangis-tanpa-sebab aku dekat dapur. Last-last aku ambik swim google, pakai kat mata aku, barulah aku tak menangis. Clean jak kerja aku tanpa mengeluarkan air mata.

Franky, badan METAL, hati TISU.

# first time aku share resepi. haha :D
# cubalah yah kawan-kawan, kalau rajin. Rasanya pun sedap! Edible orang putih bilang!

23 orang komen sini:

MyMy said...

kira..
next time add on 'ikan masin' pula..
kompom umphhhh! hahaha
try2..
and letak skali tomato..
:)

Kira Kekuri said...

@MyMyikan masin!? ewahhh nice idea! nantilah aku tambah! baru lah. yamm yam *drooling* haha nih jak aku terfikir dian, maklum lah budak baru belajar juga. aisehh ;D

MyMy said...

@Kira Kekuri hahaa tetiba skrg ni mood 'budak baru belajar' pula kan.. hahaha

try laa. adik aku slalu buat gtu.. hahah sedap.. aku ni kalu masak2 mcm tu kureng sket.. tp kalu puding, NO.1 hahaha

Novelgurl said...

send r kat owng semenanjg nie sket haa..nk buat mls..hahaha..

Natasha said...

setuju dgn sista MyMy, lain kali letak ikan masin lak, mesti bertambah umppph!

bwt, i love food too (=

Ikhwan Suhaimi said...

woahhhh.. first time ni, tau ade sambal udang kering. ok2 boleh cube simple n easy. !

* thanks for follw me, n dont forget to try "kerabu tomato tu ye" hehehe.

Noraim said...

sy nak yg siap terus blh? malas la nak masak. hikhik.

#panggil sy aim je. noraim tu mcm formal sgt. hee.

#sy amek kos statistik. mesti xpernah dgr kan? heee. kat sini pun ade banking jgk.

Anne Nurain said...

terus mo try ni, mesti sedap ni kan..
xda sample ka? haha..

Kisah. Suka. Duka said...

fuh! sedappp.. =)))

Kira Kekuri said...

@MyMyhahaha ^^ iyahh bah. nati aku try okay. emm ndak sabar pulak, tapi rumah aku xda ikan masin lah pulakk..huhu bah nanti ko bagilah resepi puding ko. aisehhh hehe

Kira Kekuri said...

@Novelgurl nanti akak send , sampai sana dah basi daa..haha ^^

Kira Kekuri said...

@Ikhwan Suhaimi yeahh u welcome :D
yapp memang simple, tapi "kerabu tomato tuh lagi simple' hehe
lupa pulak nak cakap tumis sampai kering. huhu

Kira Kekuri said...

@Noraim boleh je Aim. nanti kalau datang Sabah, singgahlah rumah sya hehe

Ohhh kos statistik? tak pernah dengar, tapi statistik pernah ambik lah dulu time part 3. :D

Kira Kekuri said...

@Anne Nurain sedap taw, sedap makan dengan nasi nih Anne. ewahhh~ habis sudahh~ hehe

Kira Kekuri said...

@Kisah. Suka. Duka sedap fadhtia. jngn lupa cubaa~:D

dayang said...

wahh.. bagus juga ko tgk Masterchef slalu kan.. suka masak ja. hehe.. keep it up kira! post lg pasal makanan. aku suka! hahahaa :D

onie said...

rajin sekali bhaaa :)

Noraim said...

pasal novel hlovate tu, kira blh order online kat jemariseni.com kalau xsilap.

tp sabah mahal sikit la. skali sdgn postage sume.

Nadhira Izzati said...

nampak sedappppp :) btw, done follow sini.. wahh sabah jgkk :)

Kira Kekuri said...

@dayang tengok rancangan begitu kan dayang. bikin semangat mahu memasak dan tambah pengetahuan dalam memsak! heheeh. yeaahh! nanti aku post lagi okay! *semangat*

Kira Kekuri said...

@onie hihihihi ^^

Kira Kekuri said...

@Noraim mahalnya kan Aim kalau beli secara on9. hari tuh kawan aku beli harga naik dari 30 lebih ke 40 lebih.. tgok lah nanti ya. thanks 4 da info ! :)))

Kira Kekuri said...

@Nadhira Izzati edible bahh.. hehe thanks Nadhira :) ok bah kalau ko *ewahh*