Klik ok? TQ so much !

Monday, July 16, 2012

Segmen Ramadhan | Juadah Berbuka Anda







Bismillah dan selamat hari Isnin semua :D Kawan aku ada tag segmen chipmunk sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelang tiba, hehe terima kaseh Mymy :3 Terus aku rasa tak sabar pulak mau berbuka puasa pada bulan Ramadhan. #amboi


Cakap tentang juadah berbuka puasa kegemaran ni, aku tak lahh terfikir makanan. Aku terfikir pasal minuman berbuka pula. Sebab benda nih yang mesti dan wajib ada setiap kali kami sekeluarga berbuka puasa.  


Air Buah 
#aku tak jumpa pulak kat Google gambar air buah tuh, jadi aku letak
gambar buah-buahan ja la. heheh




Minuman ni di kampung kami takda. Di bazar ramadhan pulak tak sedap. Air buah ni kami beli dekat kampung orang. Kampung Kota Belud. Jauh kan kami cari minuman? Biar jauh asal sedap. Air buah dia nih memang sedap, ada inti buah epal hijau, tembikai, dan epal merah dalamnya yang di potong dalam bentuk kiub. Kesedapan air nih aku x dapat cakap lah. Memang SEDAP! 


Tetapi tahun lalu kalau tak silap aku, orang yang menjual air buah nih dah takda. Sekarang yang menjual air buah ni adalah kawannya yang tinggal dekat-dekat dengan bulatan Smk Pekan tuh. Tahun lalu aku hampa, tengok tempat jual air buah tuh kosong. :( sekali aku tengok ada 1 rumah tuh dia jual juga air buah. Nasib, kalau tak kempunan tak dapat minum.
Dia kata kawan dia yang jual air buah *The REAl ONE* sudah pindah ke Tawau. Kawannya ada turunkan ilmu sikit-sikit lah dalam pembuatan air buah tuh. Sedap memang sedap, tapi kalau terlampau minum pun, nanti ada kencing manis pulak. errkk


Selain Air Buah, martabak pun antara juadah yang kami selalu beli. Tapi tak selalu lah. Huhuu, martabak KB memang sedap. :3




# Hindari pembaziran pada bulan puasa nanti. Berbelanjalah dengan bijak ok :D

Tag 
Ajie
Memeng




23 orang komen sini:

aisya said...

thanks sudi join.. =)

bunyi macam sedap je air buah tu.. hehe

CINTA UNTUK KITA said...

good luck dear :)

BERT said...

air buah bagus buat sendri lagi puas hati kan.. selain dapat menyegarkan badan masa puasa nanti.. ehhe..

murtabak memang fav la masa bukakk puasa..

Kira Kekuri said...

@aisya ur welcome.. memang sedap^^

Kira Kekuri said...

@CINTA UNTUK KITA Terima Kasih :D

Kira Kekuri said...

@BERT ha ahhh kak, lagi pun jimat sikit~ heehe samalah sy pun suka martabak :3

Anne Nurain said...

murtabaknya nmpak sedap!! nyum..nyum..
aku ndak suka air buah, suka air kosong jak.. hehehe..

adnan-kisahkasihibu said...

salam,
jalan2 sore..

cikeyrah said...

sedapnye murtabak . . .nyumnyum

Suhana Shuib said...

murtabak tu menu wajib time nak bbuka..huhu.. salam kenal

Suhana Shuib said...

murtabak tu menu wajib time nak bbuka..huhu.. salam kenal

Suhana Shuib said...

murtabak tu menu wajib time nak bbuka..huhu.. salam kenal

piko pink said...

slmt berpuase smue..

Natasha said...

slm .. check entry ni nti erk? http://anzulnashome.blogspot.com/2012/07/review-of-my-top-ten-commentators.html

Waalid5035 ™ said...

selamat bersegmen..

waalid datang dan join follower sini..
dapt info blog ini dari review anzulna..

salam ramadhan al-mubarak!

N3 Terkini Waalid : Mengejar Rahmat Tuhan

Kira Kekuri said...

@piko pinkselamat berpuasa gak piko pink :D

Kira Kekuri said...

@Natasha waalaikumsalam..ouh! thanks dear :DD otw

Kira Kekuri said...

@Waalid5035 ™ yup, thank you Waalid. :) selamat berpuasa :)

haz said...

sedapnyee tgok murtabak tuu.. hehe. btw selamt bersegmen. follow sni =)

khairul onggon said...

Salam Kira.. Selamat menjalani ibadah puasa.. Sabahan kat mana tu? KK? Sy pergi Tawau dan KK haritu saya paling suka murtabak Jawa :)

Noraim said...

murtabak kb? kat mane tu?

kalau buka dgn air konfem kenyang. betul!

selamat berpuasa kira :)

Noraim said...

bila nak update dan kenapa tak update? hikhik.

sHaR!Na eLyaNa said...

murtabak..i like..hehe..