Klik ok? TQ so much !

Tuesday, July 10, 2012

Kegunaan Alt Pada Keyboard Anda.

bismillah dan assalamualaikum!


Dulu aku tak pernah terfikir apa kegunaan button Alt dekat keyboard laptop nih. Serius, aku tekan² entah apa benda nih. Zero Pengetahuan. Di sebabkan perasaan tak tahu dan ingin tahu juga apa benda jadi jadi aku pun tanya lah pak cik Google, dan sekarang aku dah tahu, jadi aku kira aku mau share dengan korang bagi yang tak tahu dan ingin tahu 
#ehヾ(´▽`;)ゝ

So, dari apa yang aku faham, antara kegunaan Alt button ini adalah untuk buat characters/symbols guna keyboard nih. Contoh-contoh simbol yang boleh di hasilkan adalah  ☺☻♥♦♣ ♠ ◘○•♪♫ dan banyak lagi lah. 


Untuk aktifkan simbol-simbol nih ada step-stepnya.  Jom kita tengok 1 persatu.
Untuk guna button Alt nih step pertama adalah, kita kena aktifkan buttonNUM LOCK’. Jumpa? untuk aktif kan, tekan button ‘fn’/FUNCTION + NUMLOCK. Lepas tekan tuh, maksudnya dah aktif la tuh. kalau dah ada apa-apa yang menyala tuh.


Then cuba tengok gambar nih.


sumber Google.
Mula dari huruf M = 0, J = 1, K =2, L =3, u =4, I =5, O = 6, 7,8 dan 9 masing-masing mewakili nombor yang sama. Kan? Untuk buat simbol-simbol tuh, kena teka nombor yang sesuai. 


Contohnya, kalau mau buat simbol ☺ kena tekan Alt+1. Yang 1 tuh bukan button yang sediakala 1 tuh okay? Button 1/J tuh. *refer gambar*


Contoh lain, ♥ - Alt+3 / Alt+L *pastikan numlock dah di aktifkan ok?, baru menjadi.*
                  ♫ -  Alt+14 / Alt+J+U
                  ²  - Alt+0178 @ Alt+253/ Alt+M+J+7+8 @ Alt+K+I+L


Haaa tuh jak lah yang basic-basic. Kalau korang nak kod²  untuk simbol tuh boleh rujuk sini. 




Aku pun budak baru belajar juga, harap kawan-kawan faham. Bagi yang belum tahu tuh, jangan malu² try okay?? C:


#sharing is caring bahh ヽ(´ー`)ノ
#kalau tak mau susah² Copy and Paste sahaja lah kod² tuh dari words ka apa. Kalau rajin. Hiikss

12 orang komen sini:

Kisah. Suka. Duka said...

tq ya.. info yg sgt bgus. hehe *sy pun jarang juga guna ni benda.. =)

Noraim said...

wahhh pandainya kira!

hebat2, sy pn tak tahu pasal ni. kehkeh. baca kira punya entry br tau. aloh, zero betul la. haha.

Kira Kekuri said...

@Kisah. Suka. Duka ur welcome fadthia. jom lah rajin²kan diri lepas nih. ehee

Kira Kekuri said...

@Noraim hahah ^^ oikkk Aim,manada pandai, tanya pakcik Google tuh. Baru tahu tadi pagi. hehe.sekarang da tahukan?. lepas nih boleh cuba bahh~ :D

MyMy said...

muahahhahaa..
akhirnya dapat juga aku mengomen d sini..
keyboard aku buruk suda jd nda dpt laaa maw buat gtu.. wahahahaa

kena tampal sticker2 pastu daa kabur.. then huruf pn nda nampak..

Kira Kekuri said...

@MyMy
akhirnya lah kan mymy~ ahahha :D
ndak apalah buruk, nanti kau cuba jakk *memaksa* hahaha!

Anne Nurain said...

aku slalu guna alt+f4 jak.. haha..

Kira Kekuri said...

@Anne Nurainhahahha ada aku tekan tadi anne. hahahha, :DDD *terhiburlah pulak*

MISS Z BERCELOTEH said...

woah!! bgs2.. lngsung nda pernah ambil tahu pasal ALT ne ehehehe

jemput ke blog

http://misszberceloteh.blogspot.com/

Anne Nurain said...

banyak lagi tu shortkey yg lain.. kdg2 bikin excited jugak time mengetest shortkey tu semua.. hehe

nurul said...

wahwah.best2.baru saya tau..thank you for the info.

BERT said...

laaa banyak betul gunannye ye.. baru la saya tau hihi.,.. tq sharings sis... macam2 boleh guna rupanya hihi