Klik ok? TQ so much !

Friday, September 23, 2011

I'm a SABAHAN






gambar gunung Kinabalu!
sumber Google. Apa pun, ak tahu tempat nih.
nampak sekolah tuh? Tuh sekolah my mum yg comel mengajar.
Aku rasa, paling cantik gambar Gunung Kinabalu dari Sembirai dan Taun gusi (?)
LOL










I'm a SABAHAN, don't change my status !
just copy this post
u r Sabahan when;

-u say 'saaaaaaaaanaa' just to show how far that place is
-u pout your lips, and turn to the direction to show where things r
-u answer 'ah?' when people call your name
-the word 'bah' can be used in almost all the situations..
-u refer your dad as 'boss' or 'beliau'
-u were asked 'r u Indonesians?' by some outsiders when they heard u speak
-u know what pindik2 tagap means.
-u like to sing (^..^) for sure..
-u can use 'bah' properly.
-if someone ask for help, u reply with "boleh bah kalau kau".
-favourite word "ARAMAI Tiiii"




hai. dapat status nih aku kutip dari sorang kawan dekat facebook. aku nampak. aku like. aku suka. Selalunya kalau aku jumpa ayat yang cambest, aku share dekat Tumblr aku *sekarang aku selalu post dekat Tumblr aku dari Blogspot,cehh* well banyak jugak betul kata dia nih.

  1. Mostly Sabahan, kalau orang tanya lokasi sesuatu tempat, x kira lah mana.. contoh kalau lokasi tuh dekat, 'sanaa' kalau kena sebut pendek sikit. kalau jauh tuh tempat, kena cakap dengan nada yang panjang. Contoh, "saaaaaaaaanaaaaa Ranau" . *Ranau jauh ok dari kota belud. hikhik ^..^
  2. nih tentang aku lah. kalau aku da malas maw cakap tempat sesuatu benda tuh, kompom aku guna mulut jak. hari tuh, boleh-boleh kawan aku tanya suatu benda lah.. baru aku guna mulut aku jak. kasi muncung mulut sambil tunjuk arah tuh. punya pemalas aku! demmm.
  3. bila orang panggil aku, kadang-kadang aku sebut 'ah?' contoh "ah? aku ka ko panggil?" tapi x la kena sebut dengan ayat yang kurang ajar pulang. lembut-lembut pun asi bah. kn? :b
  4. Orang Sabah memang sinonim dengan perkataan 'bah' . kn? kadang-kadang aku terfikir juga, kenapa kebanyakan guna "bah"? adakah sebab nama  ujung Sabah kah kami orang Sabah selalu guna ayat 'bah' x kira la d mana-mana penggunaan ayat.? haa. aku pun masih konpius. awal ayat-tengah-tengah ayat- akhir ayat..semua boleh pakai. hikhikkk ko ada? :p contoh ayat;
    1. Pi mana bah kau? - kau pi sana bah kan? - bah sini bah kau kalau ko rajin - tolong bah angkat kain tuh - bahh,palap ko kam. ;p
  5. "u refer your dad as 'boss' or 'beliau' " ohhh yahh. ada yang panggil boss, ada jugak yang panggil beliau. Aku pandai jugak gelar bapa aku boss, tapi tidak beliau :p
  6. Indonesia? ohh no! cara kami berkata tidak sama donk! aiyaaa! ops! maaf, ter-indonesi aku berkata. sedia maklum, bahasa Malaysia n bahasa Indonesia mana sama? siapa kata sama? kalau sama pun sikit jak kn? Ohh adakah orang Sabah guna bahasa BAKU? ohh memang baku. aku tengok filem P.Ramlee dulu pun baku juga. kalau x percaya sila tengok balik cerita P. Ramlee. Kalau malas tengok cerita Bujang Lapok, Labu-Labi pun boleh layan. Apa bahasa baku? boleh KLIK sini. orang selalu kata bahasa kami buruk. bahasa jugak kn? siap kata orang Sabah tinggal di pokok. jawapan aku = Ohh itu orang yang tidak pernah pigi Sabah.
  7. Pindik pindik tagap? hahaha :DDD
  8. nyanyi? ohh bolehlah. Apa pun aku minat stacy!! :DD
  9. 'okeh bah kalau kau' hmnn ayat nih memang femes di Sabah. *mula mengantuk waktu menaip ayat ini*
Hmnnn.. apa lagi yang aku maw cakap pasal Sabah ar? Ohh Sabah cantik bah banyak tempat-tempat menari..banyak hutan ( ? ). Ngeee :D
For Sabahan, be proud to be one of the Sabahan. :)






pssttt: Inginkan pendapatan lebih dengan hanya bermodalkan rm100? Klik sini ^..^Y




5 orang komen sini:

Novelgurl said...

aiyoo..kak pilunya lagu..huhu..
boleh bah kalo kau ;P

samizul.net said...

Adeiii, lama sudah aku nda terbang berterbangan sini, hua3.. Template baru taw, ehe.. d(^^,)

Sukung sama poin2 tu.. Tu barulah Truly and original Sabahan.. =D

khairul said...

bila lasaya boleh ke sana kan

meh tengok aku naik beskal lak .http://gilamodified.blogspot.com/2011/09/mai-tengok-aku-naik-beskal-lak.html

Woofer Storm said...

aku sabah,sebab aku pindik2 tagap..boleh ka ckp mcm tu??hehee

Kopocinue coffee said...

saya pown SABAHAN