Klik ok? TQ so much !

Wednesday, September 12, 2012

Pengalaman di Negeri Orang | Bab 1


Bismillahirrohmanirrohim.

Assalamualaikum.

Hari nih, masuk hari ke-4 aku meninggalkan Sabah, dan belajar di negeri orang. Aisehmen.
Eh sebenarnya aku belum start belajar lagi. Aku baru masuk ni. Masuk ke kolej.

Awal hari Sabtu tuh, 1 rumah awal bangun. Jam 3.30am bangun sudah. Mama aku lah yang awal sekali bangun, lepas tuh masakkan kami nasi goreng daging. Aku dekat² jam 4 am baru aku bangun dari tidur aku. Tidur pun 2-3 jam sahaja. Malam tuh aku lambat tidur owh. =..= Lepas tuh jalan dari KB sekitar jam 4.40am. Plan bapa, tepat² jam 4.30 jalan, tapi adik bongsu aku tiba-tiba ‘pedi bungkung’ pala, jadi lambat lah gerak.

OTW pergi airport tuh, bapa aku pandu macam jet owh. Serius! Laju ! Lagaknya seperti pemandu handalan sedunia. Eh bapa aku memang handal memandu pun. Hiuhiuhiu. *sila bangga kalau bapa terbaca ini* LOL.  Kami tiba lebih kurang sekitar 5.30. Nasib sempat pergi drop baggage. Di Airport jumpa Syinud dan bapa mamanya. Fight kitaorang sama. C:  Lepas tuh, temankan mama aku pergi solat Subuh. Usai solat aku lihat lama mama berdoa. Sayu hati aku tengok. C’: Mesti mama doakan perjalanan dan keselamatan aku di sini nanti. sobs sobs. TERIMA KASIH MAMA DAN BAPA.

Iklan 3 saat : KITA SEBAGAI ANAK JANGAN PERNAH BERHENTI MENDOAKAN KEDUA IBU BAPA KITA. INGAT TUH! SEBAB MEREKA TIDAK PERNAH BERHENTI MENDOAKAN KITA DALAM DOANYA.

Jam 6 lebih gitu, bapa suruh aku masuk ke balai pelepasan. Berat hati aku sebenarnya, yah lah, kan first time pergi negeri orang sorang² tanpa ada mama dan bapa menemani. Sebenarnya aku tanam dalam hati, kalau adik aku hari tuh boleh jak pergi sorang-sorang di sini, kenapa aku tidak kan?  Aisehh. Lepas kena cek² oleh tuh polis, aku pun jalan sambil lambai² keluarga aku. Mereka lambai aku, aku lambai diorang balik. Dalam hati, Allah sahaja yang tahu. Aku sedih. (╯︵╰,)Tapi aku tak tunjuk. Aku kan sudah besar. Aisehhhh ;D . Sedih aku di tahan² sampai aku bagi tunjuk IC dan boarding pass aku dengan tuh imegresen gagar² ouhhhh orang bilang. haha :D

Alhamdulillah, sekali masuk ada pula seorang kenalan di UiTM, si Cherry. Dia ex-student DIS, dan dia sambung study di UiTM Shah Alam. Dia pun tiada kawan, jadi kami pun berkawan lah sana. hewhewhew. Then naik flight, sempat lagi aku gambar suasana di awan konon. Kononlah, maka aku duduk dekat dengan tingkap ok. Sayap kanan.

# awan-awan yang nampak sangat sedap umpama gula-gula kapas!
Cinta gula-gula kapas? #eh


Turun, ambik baggage, sekali nampak kawan sekelas aku Joycepen, rupanya kami sama flight! aku pun tidak tahu owhh. Sudah la muka dia time aku pusing tuh sedih² ouh. Dia pun seorang juga rupanya. Patutlah dia sedih. Anduuu bahhh. =(

Aku pergi negeri nih ikut kawan aku Saburah. Kakak dia hantar. Aku tumpang. Terima kasih tidak terhingga buat mereka. :’) Sempat lagi makan nasi lemak dekat R&R Seremban. Sedap jo. Sampai asrama letak barang dekat lantai, sebab tiada loker lah beb. Saburah pula, tiada tilam. Kongsi katil. Hantam sajalah. ( Tapi sekarang ada sudah, hurayyy! ) Then kami pergi beli barang keperluan. Di pekan kah bandar ni mau panggil? ahhh apa-apa jak lah.

Itu sahajalah kisah aku di sini. Mungkin nanti akan ku kongsi lagi. Eh bukan ‘akan’, memang. Sebab ada permintaan, jadi mesti ada pengeluaran juga. ;))

Kerana Allah, aku dan semua masih bernafas di bumi ini. :')



6 orang komen sini:

Noraim said...

kira, uitm segamat ke uitm kampus bandaraya ni?

Novelgurl said...

waalaikumussalam..bljr mne kak?

nong said...

ko di mana sekarang kira?

Ikhwan Suhaimi said...

have a nice day.. in new place !

Anne Nurain said...

aku pun hr tu p cni sndr2 jgk, teda kwn lg.. sedeyyy owh...

eh ko smbung study d mna??

Nurr Kasih said...

salam singgah sini :)

baru kak nurr singgah sini he. dapat belajar mana? apapun selamat belajar. kuatkan semangat. InsyaAllah pasti berjaya :)