Klik ok? TQ so much !

Tuesday, August 7, 2012

Segmen | Biskut/Kuih Raya Kegemaran Saya


bismillah.

Assalamualaikum dan salam ramadhan  (ノ>▽<。)ノ  yo aku muncul lagi kali ini. Update entry, join segmen kawan bloggers si Anne. Aku da kata dekat dia yang aku mahu join, jadi aku join lerr sebab aku rasa segmen ni menarik. ehe *suka ikut segmen yang simple* ;p




Dalam kes aku, kuih nih kalau raya jarang ada dekat rumah, sebab mama aku selalu beli kuih raya dulu. Tapi tahun ni aku sudah janji nak buat kuih raya dekat mama aku. So aku mesti buat! 
Biskut raya nih, kalau aku beraya dekat rumah orang or kawan-kawan aku wajib makan. *ayat macam daga tul tuh* . Nampak tuh biskut makan terus. lol

# klik gambar XD


Jadi kawan² kasi adalah biskut raya nih dekat rumah kamu boleh???

Biskut yang telah memenangi hati dan nafsu makan aku ialah, BISKUT MOZELA! *sila baca dengan bersemangat* ehh wait, aku pun tak pasti nama dia Mozela or Mazola, aku tau makan ja. ehe  



Resepi

-1 mangkuk kacang tanah yang telah di goreng dan blender.
-1 mangkuk tepung gandum.
-3/5 mangkuk gula halus.
1/2 cawan peanut butter.
-minyak jagung secukupnya.
Cara²
-satukan semua bahan ke dalam mangkuk besar. (kecuali minyak jagung)
gembur² kan kacau sampai rata.
-Tuangkan minyak jagung sedikit demi sedikit sambil terus di ramas² acuan tuh hingga menjad doh. Pastikan doh tidak terlalu lembut, tidak terlalu keras.
-Terap/ bulat² kan doh ikut corak yang disukai. Susun dalam dulang. Sapu kuning telur atasnya.
-Hiaskan dengan sebutir kacang tanah (optional)
-Bakar 150 degree, 10-15 minit sampai perang.

Emmm nih la biskut kegemaran aku. Aku suka makan ni, rasa kacang yang sedap. Makan sekali nak lagi. lol. Aku rasa mesti korang pernah makan juga nih kan? Sedapkan? Alahhh biskut yang sedap tuhhh. Nih lah kuih raya yang aku janji mau buat dekat mama aku. Harap-harap jadi lah. ehe

Tag mereka Mymy, Ajie, Phiel, Memeng, Ayu, Dayang. C:

 #Hehe, done pun ikut segmen si Anne. 
# Salam Ramadhan semua C: mari perbanyakkan amal ibadah di bulan ini, kerana Allah menggandakan pahala hambaNya pada bulan yang mulia ini. :))



5 orang komen sini:

Mastuera said...

nk join gak rh

Anne Nurain said...

huwaaa... my feveret juga ni.. baru jumpa resepi yg simple mcm ni.. hehe..

thanks sudi join segmen ku!! XD

cikeyrah said...

nanti kalau sempat kite join ea :)

Noraim said...

aku takde kuih feveret, sume tekan je. hehe.

Iffah Afeefah said...

wah sedap gak

suke biskut mcm ni tpi de cornflakes dlm die

rangup je